Von der Leyen unohti komission oman virheen


TIEDOTE

Strasbourg 13.9.2023

Julkaisuvapaa

Von der Leyen unohti komission oman virheen

Komission puheenjohtaja Von der Leyenin Unionin tila-puhe korosti aivan oikein EU:n menestystä ilmastoasiassa. Menestykseksi komission puheenjohtaja kuvasi myös EU:n taloudellista kehitystä. Niin ei mielestäni voi kuitenkaan sanoa. Kun vuonna 2008 EU-28:n ja USA:n bkt:t olivat likipitäen tasoissa, on USA kiskaissut nyt yli 20 prosentin kaulan EU:n ja Iso-Britannian yhteisiin kansantuotelukemiin.

Komission puheenjohtaja oli oikeassa siinä, että maailmanpolitiikan kiristyessä EU:n on kyettävä vähentämään riippuvuutta ei vain energiassa, vaan myös raaka-aineissa, teknologiassa ja strategisesti tärkeillä teollisuuden aloilla. Niin pitääkin tehdä.

Komission puheenjohtaja puhui myös oikeudenmukaisen kilpailun puolesta. Se onkin tärkeää. Mutta samalla hän kuitenkin sivuutti täydellisesti sen tosiasian, että Euroopan komission päätökset sallia valtavia poikkeuksia unionin valtiontukisääntöihin lähes alalla kuin alalla, on ollut suuri virhe. Tukipoikkeuksia on myönnetty yli 4000 miljardin euron edestä. Niitä on jo sidottukin ainakin 1500 miljardia euroa. Tämän seuraukset ovat olleet kaikkea muuta kuin oikeudenmukaisia EU:n sisällä. Toimet ovat romuttaneet sisämarkkinoita.

EU:n suuret jäsenvaltiot ovat voineet veronmaksajiensa rahoilla tukea omia yrityksiään sisämarkkinoilla epäreilulla tavalla. Saksan johdolla nämä suuret maat ovat käyttäneet jopa yli 10 miljardin euron suuruisia valtiontukia yhtä hanketta kohti ja ostanet niillä jätti-investointeja maihinsa. Pienet jäsenmaat eivät tällaiseen pysty.

Euroopan teollisuus tarvitsee tukea, reilua tukea. Vireillä olevat hankkeet – esimerkiksi Net-Zero Industry Act ja STEP -, joiden mukaan tuessa keskitytään vain EU:n kannalta kaikkein kriittisimpiin aloihin, ovat oikea tie edetä. EU:n eri rahastoissa olevien noin 400 miljardin euron osoittaminen jatkossa näille vihreän ja digitaalisen siirtymän avainaloille, puolijohteisiin, aurinko- ja tuulienergiaan, akkuihin, autoihin, sähkön varastointiin on oikein.

Nuo ratkaisut ovat voimassa vasta aikaisintaan vuonna 2024. Siihen mennessä suuret EU-maat ennättävät valtiotukivapauksillaan pudistaa pöydän monen EU:n pienemmän maan edestä.

Uskon, että Suomella on kuitenkin hyvät mahdollisuudet menestyä suurten jäsenmaiden oman edun tavoittelusta huolimatta. Meillä on paljon uusiutuvia ja uusiutumattomia raaka-aineita, osaamista ja päästötöntä, halpaa sähköä. Se on valttimme.

Lisätietoja:

Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarinen, p. 050 511 3097