Vihreää vetytaloutta vahvistetaan


Moni on hieraissut silmiään viime kuukausien aikana, kun vety on noussut otsikoihin isoilla kirjaimilla. Vedyn rooli on lähtenyt lentoon EU:n ja lähes koko maailman pyrkiessä irti fossiilisesta energiasta ja erityisesti Euroopan pyrkiessä kokonaan eroon venäläisestä energiasta.

Vedyn omat siivet riittävät kuitenkin vain rajallisiin mittoihin.

Vety tuotetaan pääsääntöisesti sähköllä elektrolyysissä vedestä, H2O:sta. Fossiilisesta raaka-aineesta valmistettua vetyä käytetään tällä hetkellä EU:ssa noin 5-6 miljoonaa tonnia. Energiasisältönä se tarkoittaa noin 150 TWh. Tämä on puolestaan noin puolet Suomen koko energian vuosikulutuksesta. Päästöttömän ja vihreän vedyn tuotanto on EU:ssa vain 0,3 miljoonaa tonnia eli noin 10 TWh.

Nyt myös fossiilisella tuotettua vetyä ajetaan alas ja tilalle marssii vihreä vety. Sitä tarvitaan teollisuudessa, muun muassa vetyteollisuudessa ja muualla prosessiteollisuudessa. Samoin liikenteessä, metanoituna muun muassa meri- ja ilmaliikenteessä, kuten myös polttomoottoreissa.

Sitä tarvitaan myös sähkön tuotannon tasehallinnassa, eli kun yhdessä tilanteessa sähköstä tehdään vetyä, toisessa tilanteessa sähkön hinta saattaa olla markkinoilla niin korkea, että jopa vedystä kannattaa tehdä sähköä. Edullista se ei toki silloin ole, mutta paljon halvempaa kuin nähdyt hintapiikit.

NYT EU:N tavoitteena on osana vihreää siirtymää niin sanotusti käynnistää mittava päästöttömän vedyn tuotanto.

Vuoteen 2030 mennessä tavoite on 10 miljoonaa tonnia puhdasta ja vihreää vetyä. Se merkitsee nykyisen vihreän vedyn kolmenkymmentäkertaistumista.

Tämän ei uskota riittävän kysyntään. Toiset 10 miljoonaa tonnia tuotaisiin EU:n ulkopuolelta.

EU käynnistää varovasti vedyntuotannon erillisellä huutokaupalla. EU:n innovaatiorahastosta osoitetaan 800 miljoonan euron preemio, jonka turvin uskotaan tarjoajia löytyvän. EU osallistuu myös muilla vihreän siirtymän rahoitusratkaisuilla toimiin vihreän vedyn hinnan saamiseksi kilpailukykyiselle tasolle.

Vedyn kanssa on sama tilanne kuin muun muassa tuuli- ja aurinkovoiman kanssa. Ennen kuin sekä alan teknologia että rohkeus kysyntäpäässä on valmis tai logistiikka kunnossa, sitä ennen vety ei kilpaile markkinaehtoisesti. Mutta jatkossa kilpailee kyllä.

A JA O vedyn kannattavaan tuotantoon on edullinen vihreä sähkö. Tämä on jo avannut Suomelle mahtavat mahdollisuudet. Meille kun rakentuu kaikissa oloissa suuri määrä päästötöntä tuuli- ja aurinkosähköä. Tarjolla on rajallisesti myös ydinsähköä, joka ei kuitenkaan ole tässä ratkaiseva.

Suomi onkin monien vedyn potentiaalisten valmistajien suuren kiinnostuksen kohteena juuri päästöttömän sähkönsä vuoksi. Plug Power ja monet samanlaiset katsovat nyt Suomeen. Moniko jo katsoo ja tulee katsomaan, sen aika näyttää.

Blogiteksti on julkaistu Suomenmaassa 15.6.2023.