Pekkarisen aloite sirudiplomatiasta läpi EU:ssa


TIEDOTE 25.10.2023

Julkaisuvapaa

Pekkarisen aloite sirudiplomatiasta läpi EU:ssa

EU aloittaa vahvemman kansainvälisen yhteistyön puolijohdealan toimijoiden kanssa. Tavoitteena on alentaa unionin riippuvuutta muun muassa Kiinan tuonnista.

Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarisen (kesk.) budjettialoite sirudiplomatian aloittamisesta on hyväksytty. Päätös tehtiin samalla, kun Euroopan parlamentti hyväksyi unionin budjetin vuodelle 2024 lokakuun Strasbourgin täysistunnossa.

Pekkarinen teki aloitteen yhdessä kolmen muun europarlamentaarikon, hollantilaisen Bart Groothuisin, romanialaisen Dan Nican ja bulgarialaisen Eva Maydellin kanssa. Kyseessä on miljoonan euron budjettialoite pilottiprojektista, joka onnistuessaan voi johtaa laajempaan ja pysyvään toimintaan.

Aloitteen myötä EU aloittaa ns. sirudiplomatian, mikä tarkoittaa yhteistyön vahvistamista tärkeiden kumppanimaiden ja puolijohdealan yritystoimijoiden kanssa. Puolijohdeteollisuus valmistaa erilaisia komponentteja, jotka ovat ratkaisevia elektroniikan toimimisessa. Yhdysvallat ja EU ovat yhdessä olleet pitkään huolestuneita Kiinan kasvavasta roolista puolijohdealalla.

Yhdysvallat on jo aikaisemmin aloittanut oman Chip4alliance -toiminnan presidentti Joe Bidenin aloitteesta ja siihen kuuluvat Japani, Taiwan ja Korea – kolme merkittävää toimijaa puolijohdeteollisuudessa.

Lisätietoja:

Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarinen, p. 050 511 3097