MEP Mauri Pekkarinen Euroopan parlamentin aluepoliittisen valiokunnan kokouksessa: Turvetuotantoalueet vastaavan tuen piiriin kuin hiilialueet


TIEDOTE 12.5.2020

Julkaisuvapaa

Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarinen antoi tänään Euroopan parlamentin aluepoliittisen valiokunnan kokouksessa tunnustusta Euroopan komissiolle siitä, että myös turpeen käytön vähentäminen pääsee mukaan EU:n niin sanotun siirtymätuen piiriin.

EU on käynnistämässä kymmenien miljardien eurojen tukiohjelman alueille, joilla hiilen tuotantoa vähennetään radikaalisti tai se ajetaan alas. Tuella on tarkoitus korvata työpaikkojen menetyksiä tukemalla tällaisilla alueilla muun muassa yrityksiä, korvaavien työpaikkojen synnyttämistä ja infrastruktuuria.

– Suomessa on kielletty lailla hiilen käyttö vuoteen 2030 mennessä, Pekkarinen totesi.

Pekkarinen mainitsi, että koko Euroopan turvetuotannon työpaikoista Suomessa on noin puolet.

– Kivihiilen perässä, muttei edellä, Suomessa on jo vähennetty ja vähennetään myös turvetuotantoa. Sen osuus Suomen energiankäytöstä on tänään noin 4 prosenttia, sanoi Pekkarinen.

Pekkarinen korosti kuitenkin huoltovarmuutta ja kasvuturpeen kasvavaa merkitystä.

– Energiaturpeen huoltovarmuuden turvaaminen on Suomessa välttämätöntä. Kasvuturpeen merkitys ilmastokysymyksen kannalta kasvualustana lisääntyy kaiken aikaa, Pekkarinen totesi.

Pekkarinen totesi, että huolimatta kasvuturvetuotannon lisääntymisestä, Suomen monilla alueilla energiaturpeen tuotanto vähenee ja siksi niiden tulee saada sama kohtelu kuin hiilialueiden.

Lisätietoja:

Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarinen, puh. 050 511 3097