Komissio ymmärtää Torvaldsin, Kataisen ja Pekkarisen huolet taksonomian riskeistä


Renew Europe ryhmän suomalaiset europarlamentaarikot Nils Torvalds (RKP), Elsi Katainen (kesk.) ja Mauri Pekkarinen (kesk.) ovat saaneet vastauksen avoimeen kirjeeseensä, jossa EU:n rahoitus- ja talousasioista vastaavia komissaareja Valdis Dombrovskista ja Mairead McGuinnessia muistutettiin EU:n kestävän rahoituksen kriteereihin, eli taksonomiaan liittyvistä riskeistä.

Kirjeessään Torvalds, Katainen ja Pekkarinen painottivat, että Euroopan komission taksonomiaa koskeva säädösehdotus uhkaa vesittää EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisen. Mepit korostivat kirjeessään, että säädösluonnos ei ollut linjassa EU-lainsäädännön kanssa, ja aiheuttaisi hallaa erityisesti maa- ja metsätaloudelle sekä energiasektorille.

– Nykyisessä muodossaan säädösluonnos ei edistä hiilestä irtautumista ja johtaisi Green Dealin tavoitteiden heikentymiseen, kun ympäristö- ja ilmastomyönteisten liiketoimintamuotojen rahoitusedellytykset vaikeutuisivat, europarlamentaarikot linjasivat kirjeessään.

Komissaarit vakuuttavat huomioivansa suomalaisten palautteen

Komissaarit Dombrovskis ja McGuinness ymmärsivät vastauksessaan Torvaldsin, Kataisen ja Pekkarisen huolet taksonomian riskeistä ja vakuuttivat komission huomioivan saamansa palautteen. Komissaarit olivat suomalaismeppien kanssa samoilla linjoilla sen suhteen, että EU-komission on varmistettava lopullisessa esityksessään, että ympäristö- ja ilmastomyönteisten liiketoimintamuotojen rahoitus helpottuisi. Uusi säädös taksonomiasta tulisi myös rakentua olemassa olevia EU-säädöksiä ja teknologianeutraalisuutta kunnioittaen.

Dombrovskis ja McGuinness painottivat taksonomian tärkeyttä osana komission työkalupakkia ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Kestävän rahoituksen kriteerien odotetaan työntävän investointeja ja niiden rahoitusta ilmastoystävällisempään suuntaan.

Pekkarinen, Katainen ja Torvalds varovaisen tyytyväisiä komissaarien vastaukseen

– Vastauksessaan komissaarit tunnistivat huolemme ja vakuuttivat ottavansa nämä huomioon komission jatkaessa esityksensä työstämistä. Keskustelua teknisistä kriteereistä jatketaan, joten tilanteeseen voi olla varovaisen tyytyväinen, mutta samalla on jatkettava vaikuttamista. Nyt on seurattava tarkkaan, onko ongelmat korjattu komission tulevassa esityksessä, europarlamentaarikot muistuttavat.

Komissio on ottanut lisäaikaa taksonomian teknisten kriteereiden valmisteluun. Komission julkaistua ehdotuksensa se tulee lainsäätäjien eli EU-parlamentin ja EU:n neuvoston käsittelyyn.