Keskustan mepit valmiina puolustamaan viljelijöitä ja metsänomistajia loppuun saakka ennallistamiskysymyksessä


Tiedote 6.7.2023

Julkaisuvapaa heti

Keskustan mepit valmiina puolustamaan viljelijöitä ja metsänomistajia loppuun saakka ennallistamiskysymyksessä

Euroopan parlamentin jäsenet jättivät eilen muutosehdotuksensa ennallistamisasetukseen täysistuntoäänestystä varten, joka käydään ensi viikolla. Keskustan europarlamentaarikot Elsi Katainen ja Mauri Pekkarinen jättivät yhdessä muiden meppien kanssa useita muutosesityksiä, joissa huomioidaan etenkin viljelijöiden ja metsänomistajien aseman turvaaminen.

Katainen ja Pekkarinen huomauttavat, että päätavoite on edelleen ennallistamisasetuksen kaataminen täysistunnossa.

Koko ennallistamisesityksessä on niin perustavanlaatuisia ongelmia, että se pitää kaataa ja palauttaa komissiolle parempaan valmisteluun. Äänestys esityksen kaatamisesta käydään täysistunnossa ensimmäiseksi. Täyttä varmuutta esityksen kaatumisesta ei tässä vaiheessa ole, ja siksi olemme varautuneet puolustamaan viljelijöiden ja metsänomistajien asemaa loppuun saakka jättämällä tärkeitä muutosehdotuksia äänestystä varten”, maatalousvaliokunnan neuvottelijana toiminut Katainen kertoo Brysselistä. Hän valmisteli muutosehdotukset yhdessä hollantilaisen kollegansa, Renew-ryhmän kalatalousvaliokunnan neuvottelijana toimineen Jan Huiteman kanssa.

Pekkarinen huomauttaa, että Suomi tulee kantaneeksi jo tehdyillä päätöksillä valtavan suuren taakan EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. ”Suomen päästövähennys-, energiatehokkuus- ja uusiutuvan energian tavoitteet ovat koko EU:n kovimpia. 12 prosenttia ennallistamisen kustannuksista on liikaa”, Pekkarinen linjaa.

Ennallistamisasetus kaatui kaikissa kolmessa neuvotteluihin osallistuneessa valiokunnassa, ensin enemmistöäänin maatalous- ja kalatalousvaliokunnissa ja viimeiseksi tasaäänin ympäristövaliokunnassa. Katainen ja Pekkarinen muistuttavat, että yksikään parlamenttiryhmä ei pysty yksin kaatamaan esitystä täysistunnossa, vaan enemmistöön tarvitaan tukea useammasta ryhmästä.

Moni muu suomalainen meppi vaikuttaa luottavan sokeasti esityksen kaatumiseen. Kysymys kuuluu, jos kaataminen ei mene läpi, ovatko he valmiita tukemaan viljelijöitä ja metsänomistajia puolustavia muutosehdotuksiamme ja äänestämään niiden puolesta täysistunnossa? Jos eivät, voi sillä olla sietämättömät seuraukset suomalaisille viljelijöille”, Katainen ja Pekkarinen vetoavat.

Parlamentin on määrä äänestää ennallistamisesta täysistunnossa keskiviikkona 12. heinäkuuta. Äänestystä voi seurata suorana parlamentin nettisivujen kautta. Kaikki lainsäädäntöön jätetyt muutosehdotukset ovat nähtävissä täältä.

Lisätietoja:

MEP Elsi Katainen

elsi.katainen@europarl.europa.eu

Mob. +358 50 5122362

 

MEP Mauri Pekkarinen

Mauri.pekkarinen@europarl.europa.eu

Mob. +358 50 511 3097