Julma sota jatkuu


Mitä vaikeammaksi Putinin taival taistelutantereella on käynyt, sitä aggressiivisemmiksi ovat reaktiot muun muassa Eurooppaa kohtaa käyneet.

 

Kaasuvuotojen tekeminen, energian jakaminen toisille ja toisille ei, osittaisen tai täydellisen liikekannallepanon julistaminen puhuvat puolestaan. Näytöskansanäänestys ja Ukrainan itäisten osien liittäminen Venäjään ovat ”Putinin työlistalla” tänään.

 

Eurooppa yrittää auttaa Ukrainaa, mutta on avuton iskuille, joita sota ja energia EU-maiden talouksille aiheuttaa. Eurooppa on valumassa kohti syvää taantumaa ja jopa lamaa.

 

Pari päivää sitten suuri saksalainen pankki julkisti arvionsa Saksan taloudesta. Saksan talouskasvu painuu lähelle nollaa ensi vuoden kevääseen mennessä. Samoihin aikoihin maan virallisen inflaation kerrottiin nousseen 70 vuoteen korkeimmalle tasolle eli 10,9 prosenttiin.

 

Englannissa alamäkeä yritetään suoristaa uuden hallituksen valtavilla 45 miljardin punnan veroleikkauksilla. Maan keskuspankki on puolestaan jo pariin kertaan painanut jarrua ja nostanut ohjauskorkojaan inflaation taltuttamiseksi. Englanti näytti jo yrittäneen pitää toista jalkaa finanssipolitiikan kaasulla ja painaa samaan aikaan toisella jalalla jarruja rahapolitiikassa.

 

45 miljardin punnan veroleikkaukset jo muutenkin valtavaa velkaa ottavalle valtiolle herättivät maan keskuspankin. Se joutui ottamaan ”setelin painokoneet” naftaliinissa.

 

Kun samaan aikaan Italia kokoaa uutta äärioikeistopainotteista hallitusta, joka ei nyt ainakaan vahvista EU:ta. Vastaavasti Macronin niskaan hengitetään Ranskassa sekä vasemmalta että ennen muuta äärioikealta. Eikä Unkarille voida myöntää elvytysrahoja, kun se on kuuro yhteisille pelisäännöille.

 

Mitä tästä voidaan päätellä? EU:n voimavaltiot ja unionin jättänyt Yhdistynyt kuningaskunta ovat kaikki sormi suussa Putinin julman sodan ja energiasodan edessä.

 

Surkuhupaisaa on suorastaan se, että kun vielä muutama kuukausi sitten kaikki julistivat, kuinka kaikki energiahanat Venäjältä on suljettu, nyt monien EU-maiden johtajien kädet ovat ristissä, että josko se Putin ei sittenkään ainakaan heti sulkisi niitä hanoja.

 

x x x

 

Euroopan parlamentti kokoontuu ensi viikolla Strasbourgissa. Minusta on välttämättä, että unioni pystyisi yhteisesti nyt asettamaan edes hintakaton kaikelle unioniin tuotavalle energialle. Siihenkin liittyy omat riskit. Mutta ne on otettava.

 

Samoin pidän hyvänä, että yhteisten periaatteiden mukaan toteutettaisiin sodan joillekin sähkön tuottajille tuottamien valtavien voittojen leikkaus. Euroopan komissio on laskenut niiden suuruudeksi jo nyt noin 140 miljardia euroa.

 

Mikäli malliin mennään, sen toteutus tulisi olla maakohtainen. Suomessa näet noin 40-45 prosenttia kaikesta tuotettavasta sähköstä on mankala-sähköä. Siihen kajoaminen on vaikea juttu, eikä siitä päättämistä pidä antaa ainakaan EU:lle.

 

EU:lta odotetaan nyt yhteisiä toimia myös ruoan tuotannon varmistamiseksi ja maatalouden edellytysten turvaamiseksi. Lannoitekysymyksen ratkaisu on tämän solmun avaamisen suurimpia tehtäviä.

 

Teksti on julkaistu Suomenmaassa 30