Järisyttävät yritystuet romuttavat sisämarkkinoita


Puhereferaatti

Isojoki 1.7.2023

Julkaisuvapaa klo 13

Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarinen Isojoen Markkinoilla:

Järisyttävät yritystuet romuttavat sisämarkkinoita

Koronaan ja Putinin sotaan vedoten EU salli parin vuoden ajan lähes rajattomasti poikkeuksia unionin valtiontukisääntöihin. Jäsenmaat ovat hakeneet yli 3500 miljardin euron suuruiselle tukimäärälle poikkeuksia. Niitä on otettu käyttöön yli 1000 miljardia euroa. Suurimpia poikkeusten hakijoita ovat olleet suurimmat jäsenmaat Saksan johdolla.

Menettelyn taustalla on huoli EU-maiden talouden laahaamisesta kilpailijoiden takana ja tarve vastata Kiinan taloudelliseen rynnistykseen.

EU/USA talouskilpailun luvut kertovat karua kieltä. Vuonna 2008 EU-maiden kansantuote oli noin 16200 miljardia dollaria, USA:n 14700 miljardia dollaria. Viime vuoden vastaavat lukemat olivat Eurooppa ja Iso-Britannia yhdessä 19800 miljardia ja USA 25000 miljardia dollaria.

USA ja EU ovat kääntymässä uusliberalismista ja globalisaatiosta kovaa vauhtia kohti kansallista teollisuuspolitiikkaa. Kilpailussa Kiinan kanssa tuntuu olevan vallalla ajattelu ”pelastukoon ken voi”. Vanhoista pelisäännöistä viis!

Erityisesti Saksa ja Ranska ostavat nyt omiin maihinsa miljardien eurojen valtiontuilla suuria vihreän ja digitaalisen siirtymän jätti-investointeja, jotka liittyvät muun muassa siru- ja akkuteollisuuteen. Valtiontukihelpotukset ovat tehneet moisen mahdolliseksi. Saksan johtoa pelottavat tuoreet tiedot viime vuodesta: investoinnit maasta ulos olivat 135 miljardia ja maahan 10,5 miljardia euroa!

Suomen hallituksen tulisi olla tiukkana tämän sisämarkkinoita musertavan valtiontukiläträilyn suhteen. Meillä ei ole mahdollisuuksia tällaisessa huutokaupassa. Suomen ja muiden pienten maiden mahdollisuus on siinä, että huolehdimme osaamisesta, tutkimuksesta, riittävän ja halvan energian saamisesta ja turvallisesta ja varmasta investointiympäristöstä.

Lisätietoja:

Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarinen, p. 050 511 3097