Fortum, Uniper, Saksan ja Suomen markat!


Fortumin Uniper-seikkailut ovat olleen viime päivien ajan kaiken kansan äimisteltävissä. Kuusi miljardia euroa takkiin nyt ja satojen miljoonien eurojen vuosittaisen osingonmaksukyvyn heikkeneminen pitkäksi aikaa, on tilinpäätöksen ensimmäinen osa.

Luulen, että tämä ”lähes loppusuora” Fortumin Uniper-saagassa tuli hoidettua kohtuullisen hyvin.

Mutta se suuri asia oli, että Fortum ylipäänsä lähti tällaisille teille. Hanke oli kaikissa oloissa rohkea ja valtavan suuren riskin projekti.

Keskisarjalainen nielaisemassa raskaista raskaimpaan sarjaan kuuluvaa saksalaista tämän vastustuksesta huolimatta! Sellainen olisi pitänyt aikanaan estää niiden toimesta, joilla oli siihen valta. Niin on tehty ennenkin suurimman omistajan toimesta.

x x x

ILMAN noita menetettyjä Uniper-miljardeja Suomi olisi selviytymässä energiakriisistä lähes kohtuudella. Vuoden 2010 suuri energiapaketti kantaa aika hyvin.

Sanon ”aika hyvin” ensiksikin siksi, että Saksan päätös sulkea ydinvoimalansa vesitti Siemensin lähdön myötä Fennovoima-hankkeen ja ajoi sen lopulta venäläisten syliin. Toiseksi, noin joutuu sanomaan siksi, että bioenergian lisääminen on nyt enemmän kuin vaarassa.

Onneksi saksalaisten sadat miljardit eurot tuulivoiman tukeen ja teknologiaan kahden vuosikymmenen aikana ovat romahduttaneet tuulisähkön hinnan niin, että sen lisärakentamiseen ei ole enää vuosiin tarvittu, eikä tarvita tukia.

Ja toivottavasti tulevissa kolmikantaneuvotteluissa Euroopan parlamentin pöhkö biomassapäätös kaadetaan.

x x x

VIELÄ pitkin kevättä ja kesää monet ”talousviisaat” ennustelivat, että sodasta huolimatta kasvu jatkuu hyvällä tasolla tänä ja vielä ensi vuonnakin. Olen ollut ja olen edelleen toista mieltä.

Tuhannet elvytysmiljardit pitävät pyörät vielä liikkeellä ja takaavat, etteivät hommat kaadu rahan puutteeseen. Yksin EKP on osto-ohjelmillaan kanavoinut markkinoille yli 5000 miljardia euroa elvytysrahaa. Sitä on vielä liikkeellä paljon, mutta kohta se loppuu. Eikä uusia tuhansien miljardien osto-ohjelmia tule.

Jollei tämän rahan runsauden aikana EU-maiden taloutta saada valtavan kovaan lentoon, tuottavammaksi ja kilpailukykyisemmäksi, edessä on vuoden, kahden sisällä lama.

Toisin kuin monesti aikaisemmin, Euroopan veturi Saksa, yskähtelee pahemman kerran. Se on viimeinen tae sille, että Eurooppa on vaarassa ajautua näivettymisen tielle.

Tuollainen talouden tila horjuttaisi monia eurooppalaisia rahoitusinstituutioita. Dominoilmiö saattaa silloin kaataa monia nyt jo horjuvia pankkeja. Se taas olisi lähtölaukaus euron horjumiseen.

Suosituksena onkin, että kuvakielellä sanoen, ”markat pitäisi kaivaa kaiken varalta kätköistä”. Tai, voihan ne kätkössä pitää, kunhan sähköinen markka on valmis silloin, kun sitä tarvitaan.

Koronan aikaisesta 750 miljardin euron tukipaketista Saksa maksoi vielä paljon ja pani meidätkin maksamaan.

Olen tyytyväinen siihen, että pääministeri Marin vakuutti Euroopan parlamentissa, ettei Suomi ole moiseen toista kertaa valmis.

 

Teksti on julkaistu Suomenmaassa