Euroopan on otettava johtoasema 6G-tekniikan kehittämisessä


5G:n käyttöönoton ollessa käynnissä, seuraavan sukupolven langattoman tekniikan, 6G:n, kehittäminen on jo alkanut. 6G:n tutkimuksen, kehittämisen ja käyttöönoton myötä parlamentin poliiittinen ryhmämme Renew Europe järjesti torstaina 4.3. webinaarin ensimmäisenä askeleena varmistaakseen, että Eurooppa on eturintamassa ja ottaa johtoaseman 6G:n kehittämiseen ja käyttöönottoon liittyvässä teknologiakilpailussa.

Isännöin tilaisuutta yhdessä hollantilaisen kollegani Bart Groothuisin kanssa. Korostin omassa puheessani tutkimuksen ja teollisuuden välisen yhteistyön tärkeyttä: ”Vaikka 6G on vielä alkuvaiheessa, voimme jo nähdä, että sillä on suuret mahdollisuudet paitsi luoda uusia tekniikoita, myös luoda kokonaan uusia markkinoita, muuttaa liiketoimintamalleja ja yhteiskuntaa. 6G on kaupallisessa käytössä noin vuosikymmenen kuluttua. Jos haluamme muokata kilpailua omilla ehdoillamme ja omilla arvoillamme, meidän on taattava tutkimuksen ja teollisuuden välisen yhteistyön edistäminen ja poistettava sääntelyesteet, jos niitä havaitaan.”

Groothuis jatkoi: ”Vaikka 6G:n käyttöönotto saattaa tuntua kaukaiselta, taistelu 6G:n standardien suhteen on jo alkanut. Jos haluamme 6G:n olevan turvallinen, avoin ja ilmainen, EU:n on ryhdyttävä toimiin nyt, eikä annettava Kiinan tai muiden päättää tulevaisuudesta. 6G on tulevien yhteiskuntiemme hermokeskus; meidän tulee varmistaa, että se perustuu eurooppalaisiin arvoihin ja parhaisiin tekniikan standardeihin.”

Meidän meppien jälkeen kuulimme asiantuntijoiden alustuksia aiheesta. Äänessä olivat Oulun yliopiston professori Ari Pouttu, Eindhovenin teknillisen yliopiston professori Bart Smolders sekä Euroopan komission Khalil Rouhana. Teollisuutta edusti tohtori Volker Ziegler (Nokia Bell Labs) ja pääjohtaja Luis Jorge Romero (ETSI, European Standards Organisation).

Voit katsoa verkkoseminaarin tallenteen täältä.