EU:n on keskityttävä suuriin asioihin


Orimattila 1.5.2019

Puhereferaatti

Julkaisuvapaa

Maailmalla ollaan kilvan sulkemassa ovia. Suuret valtion käpertyvät monessa entistä enemmän sisäänpäin. Ne ovat käyneet entistä itsekkäämmiksi. Ne välittävät entistä vähemmän pienemmistä.

Vapaan kaupan tielle ollaan rakentelemassa esteitä. Protektionismi, jonka kuvittelimme jo jääneen menneisyyteen, näyttäytyy tänään monilla suunnilla. Onneksi EU ei kuitenkaan ole lähtenyt rakentelemaan muureja kaupalle ja kehitykselle. Ei ainakaan vielä.

EU:ssakin nostavat kuitenkin päätään eri sortin kansallismieliset poliittiset voimat. Muun ohessa ne elättelevät ajatuksia, ja että ”meidän maa ja valtio selviytyy yksin, että kanssakäymiseen muiden kanssa liittyy riskejä”.

Nämä suuressa maailmassa ja vähän Euroopassakin todennetut ilmiöt eivät voi olla Suomen etu. Olemme pieni maa, joka elää korkeatasoisista tuotteista ja niiden viennistä. Siksi juuri Suomi tarvitsee vapaakauppaa ja yhteisiä, tasapuolisia, pelisääntöjä. Protektionismi on myrkkyä Suomen menestykselle.

Mielestäni Suomen kannattaa olla aktiivinen juuri näissä asioissa, joita varten EU:n edeltäjä alun perin perustettiin ja miksi unioni on eri vaiheiden jälkeen perustettu. Meidän kannattaa olla edistämässä vapaata ja turvallista kauppaa, tinkimättä itsenäisyydestämme ja omasta määräysvallasta.

Siis kyllä vapaakaupalle, kyllä koko EU:n yhteisille haasteille, kuten kansainvälisen rikollisuuden torjunnalle, hallitsemattoman pakolaiskysymyksen voittamiselle ja ilmastohaasteen hillitsemiselle.

Samalla kuitenkin vahva ei integraation syventämiselle, liittovaltiokehitykselle ja EU:n pyrkimyksille puuttua pieniinkin asioihin, sellaisiin, jotka osataan parhaiten paikallisesti.

Lisätietoja:

Mauri Pekkarinen

EU-vaaliehdokas

puh. 050 511 3097