Viikkotervehdys Strasbourgista 9.6.2022


Kerron videolla kolmesta tärkeästä laista, joista parlamentti on äänestänyt kuluvalla viikolla. Ne ovat osa isoa Fit for 55 -kokonaisuutta.

Ensinnäkin LULUCF eli metsien ja maankäytön muutosta, nielujen mittausjärjestelmää ollaan nyt parantamassa. Komission uudistamisesitys tekee Suomen metsille enemmän oikeutta kuin edeltäjänsä. Parlamentti äänesti mm. kokonaisnielutavoitteen nyt samalle tasolle kuin mitä komissio on esittänyt eli 310 megatonniin vuodelle 2030 hiilinielujen kasvattamisen osalta. Tämä on hyvä asia.

Toiseksi autojen päästönormit. Mielestäni meidän ei tulisi sitoutua vain yhteen ratkaisuun. Parlamentti kuitenkin äänesti täpärällä enemmistöllä omaksi kannakseen, että sähköauto on käytännössä ainoa mahdollinen uuden auton tekniikka vuonna 2035.

Kolmas nostoni on päästökauppajärjestelmän uudistustyö. Komissio esittää päästökaupan laajentamista ja uudistamista. Parlamentin keskeiset vaihtoehdot äänestyksessä oli ympäristövaliokunnan mietintöpohja, joka tiukensi entisestään päästökauppajärjestelmää. Se ajaisi nopeammin päästöjä alas ja ennen kaikkea ajaisi teollisuuden liian koviin vaatimuksiin. Teollisuusvaliokunta, jonka pääneuvottelija olen toiminut viime syksystä, päätyi toisenlaiseen ratkaisuun. Lähdimme siitä, että toimien, jolla muutos toteutetaan, tulee ottaa huomioon eurooppalaisen teollisuuden kilpailukyky ja työpaikat. Emme päässeet vielä yhteisymmärrykseen lopullisesta parlamentin kannasta. Työ jatkuu!