Viikkotervehdys Strasbourgista 7.7.2022


Tervehdys jälleen täältä Strasbourgista!

Videolla asiaa muun muassa taksonomiasta, josta Euroopan parlamentti äänesti tällä viikolla sekä Euroopan taloustilanteesta.

Ydinvoiman määriteltiin kestäväksi, päästöttömäksi investoinniksi, jolle esitettiin taksonomia-statusta. Mutta samaan päätökseen oli sidottu tietyin ehdoin myös fossiilinen maakaasu. Siis, jos halusit ydinvoimaa, sinun piti ottaa myös maakaasua. Härskeintä mitä olen tavannut näissä ympyröissä! Tämän vielä jotenkin kestää, jos metsäsektori saa vähintään yhtä vahvan taksonomiastatuksen kun metsäsektorin investointien viimeisiä ympäristökriteereitä valmistellaan. Päätöksiä niistä odotellaan ensi syksynä. Jos puuhun tai puuenergiaan liittyvät investoinnit eivät saa vähintään yhtä vahvaa taksonomia-statusta kuin fossiilinen kaasu, kuka sen jälkeen voi luottaa EU:iin.

8,6 %:n inflaatio, edessä oleva korkojen nosto ja EKP:n elvytysostojen päättyminen uhkaa monia eurooppalaisia pankkeja. Samalla huoli velkaantuneimpien euromaiden selviytymisestä kasvaa. Esimerkiksi Italian 3000 miljardin velkasalkun erääntyvät lainat huolestuttavat.