Viikkotervehdys Strasbourgista 7.4.2022


Tällä viikolla Euroopan parlamentissa on käyty jälleen laajaa keskustelua Venäjän aloittamasta sodasta ja lisäpakotteista. Butshan hirveä verilöyly on saanut koko maailman shokkiin. Halu auttaa Ukrainaa on niin EU:ssa kuin eri puolilla maailmaa suuri. Taloudellinen apu, sotilaskaluston toimittaminen ja pakolaisten auttaminen ovat toimia, joilla voimme auttaa Ukrainaa. Venäjää ei voi myöskään jättää rankaisematta kovimmilla mahdollisilla toimilla, vaan se on pantava taloudellisesti polvilleen ja eristettävä.

Euroopan parlamentissa hyväksyimme tällä viikolla päätöslauselman, jossa Venäjälle vaaditaan uusia kovia pakotteita. Kaikki energiantuonti, satoja miljardeja euroja vuodessa, halutaan viimein pysäyttää. Nykyisillä energiatuloillaan Venäjä kykenee jatkamaan hyökkäystään aivan liian pitkään. Mahdollista kuitenkin on, ettei erityisesti valtavan suuresti Venäjän kaasusta riippuvainen Saksa ole vielä valmis hyväksymään kovimpia mahdollisia pakotteita.

Myös Suomeen pakotteet sattuvat taloudellisesti. Polttoaineiden hinnat nousevat meilläkin paljon, jos kaikki energiahanat suljetaan. Pienituloiset öljylämmitetyt kotitaloudet ja tietyt yrityssektori kokevat kovia. Samoin isku maatalouteen on kova, koska energian ohelle sinne iskee myös lannoitekysymys.