Venäjän aggressio tuomittava


Venäjän häikäilemätön hyökkäys Ukrainaa vastaan jatkuu. Viattomia siviilejä, lapsia ja perheitä kuolee säälimättömän tulituksen alla.

Ukraina, sen sotilaat ja ihan tavalliset siviilit ovat puolustaneet urhoollisesti isänmaataan. Mitkään maailman vetoomukset eivät ole tehonneet raivokkaaseen Putiniin.

Venäjä on jäämässä yksin. EU, USA, koko läntinen maailma ja suurin osa muistakin maailman maista on tuominnut Venäjän aggression. Lähes yksimielinen oli myös YK tuomitessaan Venäjän aggression ja vaatiessaan Venäjän joukkojen vetämistä Ukrainasta.

Tavalliselta venäläiseltä on pimitetty maan johdon todelliset teot. Kovin monet niistä, jotka tietävät, mitä tapahtuu, eivät uskalla, eivät ainakaan vielä, nousta vastustamaan totalitaarista järjestelmää. Tuhansia on jo vangittu.

Euroopan parlamentissa elimme maanantaina vaikuttavia hetkiä. Presidentti Zelenskyi piti meille vaikuttavan puheen etäyhteydellä.

Parlamentin, meidän kaikkien, vastaus oli luja tuki Ukrainalle. Me emme voi mennä sotimaan Ukrainaan, mutta me vaadimme Venäjälle ja Valko-Venäjälle lähes yksimielisesti lisää talouspakotteita.

Yhdessä EU:n neuvoston jo aikaisemmin tekemien talouspakotteiden kanssa, Venäjä kokee nyt kovia.

Pakotteet koskevat muun muassa Rosatom-yhteistyön lopettamista. Samoin ne koskevat myös tapahtumia ja muuta kansainvälistä kanssakäymistä.

Tämä kaikki koskee viimeistään vastapakotteiden kautta kipeästi myös Suomen taloutta. Meidän on seisottava muiden EU-maiden rinnalla ja tuettava Ukrainaa. Me kestämme sen.

Useimmat EU-maat ovat taloudellisen tuen ohella lähettämässä myös aseapua Ukrainalle. Myös Suomi teki asiasta päätöksen. Se oli linjanmuutos. Samoin on kuitenkin tehnyt muun muassa Saksa.

Venäjän hyökkäyksellä on siis väistämättä vaikutuksensa myös Suomen turvallisuusympäristöön. Niinpä keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä on lisääntynyt.

Kun katsoin muutama päivä sitten presidentti Niinistön haastattelun, uskon siihen, mitä hän sanoi. Presidentillä on siinä määrin tarkkaa ei-julkista tietoa eri osapuolten näkemyksistä, että kuljen mieluusti tässä asiassa hänen kanssaan samoin askelin.

Luja tuki ja osanottoni Ukrainalle ja ukrainalaisille.

 

Teksti on julkaistu Suomenmaassa 4. maaliskuuta 2022.