Suuret EU-maat uhkaavat romuttaa sisämarkkinat!


Puhereferaatti 12.5.2023

Julkaisuvapaa

Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarinen Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin vuosikokouksessa Kurikassa:

Suuret EU-maat uhkaavat romuttaa sisämarkkinat!

Koronan ja sen jälkeen Ukrainan sodan tultua EU päätti luopua väliaikaisesti finanssipoliittisten sääntöjen noudattamisesta. Velkaa sai ottaa. Ja sitä on otettu valtavasti. Emu-kriteereitä rikotaan jokaisessa euromaassa.

Samaan aikaan EU käytännössä poisti valtiontukisäännöt monilta aloilta. Eli kun lähtökohtaisesti yhteisillä sisämarkkinoilla yritysten tukeminen valtion varoilla on kielletty, nyt poikkeuksia on myönnetty avokätisesti.

Jäsenmaat ovat hakeneet poikkeuksia noin 3000 miljardin euron verran. Tukirahoja on kiinnitetty hankkeisiin kohta 1000 miljardilla eurolla. Näin ovat tehneet erityisesti Saksa ja Ranska. Tukia on käytetty mitä moninaisimpiin tarkoituksiin.

Ratkaisuja on perusteltu sodan ja korona lisäksi kireällä maailmanpolitiikan tilanteelle ja Kiina-riippuvuudella. Ne ovatkin aitoja huolia tietyillä aloilla. EU:n tulisi kyetä parempaan kriittisillä aloilla.

Menettelyihin liittyy kuitenkin valtavat riskit. Suurten valtiontukien käyttö uhkaa romuttaa EU:n olemassaolon tärkeimmän pilarin, reilut tasapuoliset sisämarkkinat.

Markkinataloudessa yritysten kilpailukyky on ratkaissut voittajat. Nyt markkinoilla menestyjät ratkaistaan yhä useammin valtavilla valtiontuilla. Erityisesti akku- ja puolijohdeteollisuuden aloilla Saksa ja Ranska ovat myöntäneet kymmenien miljardien eurojen suuruiset tuet alan yrityksille. Suurimmat yksittäiset tukilupaukset ovat 6,8 miljardia euroa 17 miljardin puolijohdeinvestointiin.

EU:n suuret jäsenmaat ovat ryhtyneet aggressiivisiin toimiin jo ennen kuin EU pyrkii uudella vihreän teollistamisen ohjelmallaan, Net Zero Industry Actilla, luomaan tasapuolisemmat edellytykset kaikille jäsenmaille.

EU:n tulisi hillitä jäsenmaitaan suurten investointien ”ostamista omaan maahansa” suurilla tuilla ainakin siihen saakka, kun yhteiset pelisäännöt saadaan aikaiseksi edellä mainitulla lainsäädännöllä. Tämä olisi valtavan tärkeää erityisesti EU:n pienille jäsenmaille.

Lisätietoja:

Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarinen, p. 050 511 3097