Politiikkaa jalkapallolla ja oikeusvaltioperiaatteella


Osin erämaahan yli 200 miljardin euron kustannuksilla rakennetut jalkapallon MM-kisat ovat nousseet koko kehittyneen maailman luupin alle. Qatarin valtionjohdon pyrkimys kiillottaa eriarvoisuuden ja epädemokraattisuuden himmentämää maakuvaansa näyttää epäonnistuvan pahimman kerran. Maailma on herännyt reagoimaan autoritaarisuutta ja ihmisten alistamista vastaan.

Euroopan parlamentti hyväksyi äskettäin suurella enemmistöllä kannanoton, joka tuomitsee sanotut loukkaukset. Samalla tuomittiin myös Fifa, joka ”myi” kisat Venäjälle ja Qatarille. Qatarin kansalaisuuden omistajia on maassa vain muutama satatuhatta. Vailla kansalaisuutta olevia on muutama miljoona. Ensin mainitut eivät likaisia töitä tee. Kymmeniä tuhansia vierastyöläisiä tarvittiin stadionien rakentamiseen. Reissu onnettomilla työmailla johti tuhansien kuolemaan.

Maailman jalkapalloeliitti kuitenkin paistattelee kisoissa. Uskon, että urheilu oppii tapahtuneesta paljon ja Qatar joutuu häpeämään.

 

Unkari on asukasta kohti yksi suurimpia erilaisten EU-tukien saajia. Se kuittaa aluepolitiikan rahaa lähes 7,5 ja elvytyspaketista 5,8 miljardia euroa. Suurista avustuksista huolimatta Unkari on jo pitkään kulkenut omia teitään kohti autoritaarisempaa, yhden poliittisen suunnan ja poliitikon, pääministeri Orbanin, tietä. Oikeusvaltion periaatteita on rikottu. Tuomioistuimet eivät ole välttämättä aina riippumattomia. Sanan- ja ilmaisunvapautta on rajoitettu. Ja kaiken kukkuraksi Orban pelaa omaa peliään Putinin kanssa.

Euroopan parlamentti hyväksyi tiukan kannanoton. Komissio on määritellyt 17 erilaista uudistus-/korjaustoimenpidettä, jotka Unkariin täytyy toteuttaa ollakseen kelvollinen ottamaan valtavia avustuksia muulta EU:lta. EU:n rahahanat eivät aukea ennen kuin tuloksia tulee.

Suomelle Unkarin kovistelu on haastava asia. Unkari ei ole ratifioinut Suomen Nato-hakemusta. Täytyy toivoa, että Unkari ei vedättäisi päätöstään ratifioinnista EU-tukien maksatuksella. En usko, että noin suorastaan kävisi.

Kovin innokas EU:n yhteisten arvojen ja periaatteiden noudattaja ei ole ollut liioin Puola. Viime aikoina Puolasta on kuitenkin kuulunut parempaa. Niinpä miljardit matkaavat nyt sinne.

 

Teksti on julkaistu Suomenmaassa 24. marraskuuta 2022.