Pakotteet Venäjää vastaan koventuvat


Butshan hirveä verilöyly on saanut koko maailman shokkiin. Halu auttaa Ukrainaa on niin EU:ssa kuin eri puolilla maailmaa suuri. Sotimaan emme voi kuitenkaan mennä, koska se johtaisi uuteen maailmansotaan.

Taloudellinen apu, sotilaskaluston toimittaminen ja pakolaisten auttaminen ovat toimia, joilla voimme kuitenkin auttaa Ukrainaa.

Venäjää ei voi jättää rankaisematta kovimmilla mahdollisilla toimilla. Venäjä on pantava taloudellisesti polvilleen. Se on eristettävä. Butshan tapahtumat vauhdittavat päätösten tekemistä.

Euroopan parlamentissa hyväksyimme tällä viikolla päätöslauselman, jossa Venäjälle vaaditaan uusia kovia pakotteita. Kaikki energiantuonti, satoja miljardeja euroja vuodessa, halutaan viimein pysäyttää. Nykyisillä energiatuloillaan Venäjä kykenee jatkamaan hyökkäystään aivan liian pitkään.

Myös liikenneyhteydet halutaan suurelta osin katkaista ja pankit eristää. Diplomaatteja vaaditaan kotiutettavaksi ja oligarkeille lisää pakotteita.

Pakotteet sattuvat myös erittäin kovasti asettajiinsa, meihin itseemme. Pakotteista lopullisesti päättäminen kuuluu valtionpäämiehistä koostuvalle Eurooppa-neuvostolle.

Mahdollista on, etteivät erityisesti valtavan suuresti Venäjän kaasusta riippuvainen Saksa ole vielä valmis hyväksymään kovimpia mahdollisia pakotteita.

Myös Suomeen pakotteet sattuvat taloudellisesti. Polttoaineiden hinnat nousevat meilläkin, ja paljon, jos kaikki energiahanat suljetaan. Minusta tämä on tärkeää tietää nyt, kun pakotteita laajasti halutaan.

Pienituloiset öljylämmitetyt kotitaloudet ja tietyt yrityssektori kokevat kovia. Samoin isku maatalouteen on kova, koska energian ohelle sinne iskee myös lannoitekysymys.

Sanomani on, että julkinen velka, joka jo tähän mennessä on Suomessa kasvanut valtavasti, tulee kasvamaan edelleen. Sitä tulee lisäämään myös puolustus- ja turvallisuusinvestointien kasvattamisen suuri tarve. Kun perusteltuja lisäystarpeita on, pitäisi toisaalta kyetä myös leikkaamaan.

Viimeistään seuraavalla hallituksella on edessään suuret leikkaukset.

Suomalaisten kannettavaksi voi nyt jo sanoa tulevan myös iso lasku muiden EU-maiden energiaongelmista.

Meitä vaaditaan nyt auttamaan eniten kärsiviä maita. Kovat pakotteet eivät ole ilmaisia meillekään. Olen ymmärtänyt, että suomalaiset ne kuitenkin hyväksyvät.

Sodan ja pakotteiden taloudellisten vaikutusten lievittämiseksi Suomen sisällä tarvitaan toimenpideohjelma. Suomen hallituksen tulisikin nopeasti varautua puolustus- ja turvallisuustoimien ohella, erityisen kriisiohjelman rakentamiseen

Teksti on julkaistu Suomenmaassa 7. huhtikuuta 2022.